תקציר שאלת המאזין/ה
יונה ליאור מסבירה למאזינה על הסיבות האפשריות של הפרעת קשב וריכוז, כדוגמת: תפקוד מערכת העיכול, תולעים במעיים ומחלת הנשיקה, ועל דרכי טיפול ללא תרופות
נדון: שימוש בריטלין בהפרעת קשב וריכוז
תמצית: מאזינה מספרת לדוקטור יונה ליאור שבנה, בעל עיניים חומות, עבר אבחון ונמצא סובל מהפרעת קשב וריכוז, ובשל כך קיבל מרשם . האם, שלא יודעת בנושא, פוחדת לתת לבנה בן ה-7 תרופה זו. דוקטור יונה ליאור, שמתנגדת לשימוש ב מסבירה כי חוסר ריכוז וחוסר יכולת לתשומת לב, שהן סימפטומים של הפרעת קשב וריכוז, אינם מעידים בהכרח על הפרעה זו. הם יכולים להיגרם כתוצאה מבעיות ספיגה של מערכת העיכול או מחוסר במינראלים, כדוגמת: ברזל, סידן, אבץ ומגנזיום. צבע עיניו גם מצביע נטייה לפרצי כעס. דוקטור יונה מספרת שסימפטומים של הפרעה זו יכולים להיגרם גם כתוצאה מתולעים במעיים ואף בשל מחלת הנשיקה. לכן, היא מציאה להביא את הילד לאבחון, כך ניתן יהיה לגלות מה הסיבה להתנהגות זאת, ועל בסיס זה להפיק טיפול אפקטיבי, המבוסס על תזונה ולא על .
תמצית מקוצרת: יונה ליאור מסבירה למאזינה על הסיבות האפשריות של הפרעת קשב וריכוז, כדוגמת: תפקוד מערכת העיכול, תולעים במעיים ומחלת הנשיקה, ועל דרכי טיפול ללא ר
תגיות: צבע חום, הפרעת קשב וריכוז,
מאזינה: הלו ?
יונה ליאור: בוקר טוב. אנחנו איתך.
מאזינה: בוקר טוב.
יונה ליאור: כן.
מאזינה: זה בקשר לבן שלי. הוא בן 7. יש לו צבע עיניים חום.
יונה ליאור: כן.
מאזינה: לאחרונה לפני (משנה) זה התחיל לפני חודשיים בערך, שהרב שלו אמר, שלדעתו, יש לו קצת הפרעות של קשב וריכוז ושאני אקח אותו לאבחון.
יונה ליאור: כן.
מאזינה: באמת היינו באבחון. הרופאה המאבחנת עשתה לו אבחון קל. אני לקחתי את זה קשה, חשבתי שזה משהו מורכב ורציני. היא מייד אמרה שהוא צריך , ורשמה לי מרשם ל .
יונה ליאור: איך אני "מתה" על הדברים האלה. (צוחקת)
מאזינה: אבל אני לא...לגבי השם הזה והמילה הזאת. כל השמועות וכל ה...שיש לזה נוראיות.
יונה ליאור: נכון. . כל הדברים האלה.
מאזינה: הרופאה הרגיעה אותי ואמרה לי (שזה) שטויות. אנשים לא יודעים, והם מדברים כי הם לא יודעים. האמת, אני ממש פוחדת לתת לו את זה ואני לא יודעת. אז אולי יש משהו (משנה) אני כל פעם שומעת ממכם, מהתוכניות המדהימות שלך, שלפעמים הבעיה יותר עמוקה ושורשית ולא שטחית.
יונה ליאור: נכון. בוודאי.
מאזינה: אז מה עכשיו ?
יונה ליאור: אני רוצה לגלות לך סוד, שלא תגלי אותו לאף אחד: הבן שלך כנראה סובל גם מחסרים של מינראלים: סידן, ברזל, מגנזיום ואבץ. כנראה שגם יש לו איזושהי בעיה במערכת העיכול, שהוא לא סופג את הדברים. הרבה פעמים התהליך הזה מתבטא...
מאזינה: עשיתי לו בדיקות דם והרופאה...
יונה ליאור: תשמעי, בדיקות הדם שאנחנו מסתכלים עליהם הם סטטיסטיקות, שאומרות: אנחנו מסתכלים על הקווים האלה.
מאזינה: כן.
יונה ליאור: אבל אף אחד לא יודע איך אנחנו בנויים. אני תמיד מספרת, שאני באה לשידור, שחשוב לזהות מה מצב הרקמות שלנו. כמו שאנחנו קונים בגד, ואנחנו יודעים שבגד מסוים שמים בהרתחה של 100 מעלות, וחלק מהבגדים אנחנו שמים (במים בטמפרטורה של) 30 מעלות, אותו הדבר גם באירידיולוגיה.
באירידיולוגיה אפשר לראות את הרקמות, ואז לדעת איך לפתור את הבעיה ולעזור לבן אדם באיזה מינון. יש אנשים שאם הם לא מקבלים מינון גבוה זה לא עוזר להם. זאת אומרת, הם לא יכולים לקבל מינונים קטנים. אני יכולה לראות את הדברים האלה דרך האירידיולוגיה.
מאזינה: כן.
יונה ליאור: צריך לראות מה הבעיה של הבן, כי צבע העיניים אומר שהוא מאוד עצבני וכועס.
מאזינה: הוא לא חריג. הוא לא משהו חריג. יש לו קצת התפרצויות.
יונה ליאור: כן, כן. אז אני רוצה להגיד לך שאלה כבר דברים שצריך לטפל בהם. אז אבחון...
מאזינה: אז אם, לדוגמא, אני אבוא לאבחון אלייך, אז אפשר יהיה (לטפל) בלי ?
יונה ליאור: ועוד איך, ועוד איך.
מאזינה: אולי תעלי על בעיה אחרת בתזונה או משהו ?
יונה ליאור: בוודאי. אני גם רוצה להגיד לך, שהיות ועכשיו אנו יוצאים לחופש הגדול תנצלו את זה עכשיו לעשות את הדברים, כדי שהילד יוכל...
מאזינה: כן. לפני שהוא יעלה.
יונה ליאור: נכון. לפני שהוא עולה. את יודעת, שאני מגלה דרך האירידיולוגיה, ואני אומרת להורים: אתם יודעים שבכלל יש לו תולעים, והבעיה שלו זו תולעים (שגורמת להפרעת) קשב וריכוז.
מאזינה: באמת ?
יונה ליאור: בוודאי. בוודאי. את יודעת, הגיע אליי ילד, שזרקו אותו ממספר תלמודי תורה. אני באתי ואמרתי, שהיום את הולכת איתו, (כי) אני רוצה שהרופא ילמד עליו, שאין לו בעיה של קשב וריכוז, יש לו מונו (מחלת הנשיקה). יש לו מונו גבוה. האימא ביקשה מהרופא לעשות (בדיקה למונו), והרופא אמר: מה פתאום מונו ! לילד כזה צעיר אין מונו. עשו לו (בדיקה) למונו, והרופא צלצל אליו בלילה ואמר: תקשיבי, תבואי מחר, (כי) לילד יש מונו גבוה.
היא אומרת: מה הפיתרון ?
הרופא אמר: ניתן לו אנטיביוטיקה. ניתן לו פה וניתן לו שם.
היא אומרת: את זה אני כבר יודעת, אבל לא האמנתי ליונה שבאמת יש כזה דבר.
מאזינה: אה-הה.
יונה ליאור: אז כן. יש טיפול.
מאזינה: מעניין מאוד.
יונה ליאור: את לא יודעת, את לא יודעת, כמה אפשר לעזור ולטפל בזה.
מאזינה: כן. מה את חושבת על ?
יונה ליאור: תשמעי, אני בעד . קודם כל, (כדאי) לתת למורים .
מאזינה: (צוחקת)
יונה ליאור: (צוחקת)
מנחה: אני בעד (צוחקת)
מאזינה: תאמיני לי, המורים בעצמם אין להם הרבה כל-כך...
יונה ליאור: נכון, נכון.
מנחה: לא. אבל, באמת אני חייבת לעצור פה ולומר עבורך, וגם בכלל, גם מניסיון אישי. המורים, המלמדים בחדר והמורות צריכים להבין שיש כיתה של כמעט 30, או 30 ויותר, ילדים. חלקם עם בעיות התנהגויות, חלקם עם בעיות לימודיות כלשהן. אז צריכים להבין שהם לא יכולים להיות מורה פרטי לכל אחד.
יונה ליאור: טובי, אז אני רוצה להגיד לך משהו.
מנחה: הם עושים עבודת קודש. אין מה לומר.
יונה ליאור: אין לי צל של ספק.
מאזינה: יש בזה מסירות נפש.
יונה ליאור: אין לי צל של ספק, (אבל) מורה חייב לדעת שצריך לדבר לכל אחד לפי חמשת החושים שלו. זאת אומרת, יש אחד שצריך לשמוע, יש אחד שצריך לראות, יש אחד שצריך להריח, יש אחד שצריך לשים את הדברים בפה ויש אחד שצריך לגעת בדברים. כשמורה מעביר שיעור לכיתה צריך לדעת מי התלמידים שנמצאים, ולהעביר את כל התהליך דרך חמשת החושים.
יש ילד שצריך (לימוד) חוויתי, ויש ילד שצריך (לימוד) מונוטוני. יש ילד שצריך לחוש, ויש ילד שאומר: או.קיי הבנתי. אני מסיק את הרמז. אני באה ואומרת להורה כזה שיושב אצלי איזה תהליך הוא צריך לעבור.
מאזינה: או.קיי.
יונה ליאור: אם הילד עובר אבחון, תאמיני לי, עם "היד על הלב", גם את תקבלי דרכי טיפול איך את צריכה ללמוד לפנות אליו.
מאזינה: כן.
מנחה: כן.
מאזינה: כן, כן.
יונה ליאור: בסדר ?